Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава.
Това обясни пред БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев.
Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока, поясни той.
Илиев посочи, че основните усилия сега са заразата да не стигне до големите свинеферми.
Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася, подчерта директорът на БАБХ.
Той разясни още, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване.
Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката, допълва Илиев.
Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.
Припомняме, че по-рано днес от ДПС изразиха притеснението си, че хората ще укриват прасетата си. Според тях държавните инситуциите не са се сработили в критична ситуация.
Вчера от БАБХ съобщиха, че всички прасета във видинския квартал "Нов път" са рискови.
На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.