Стойността на златото се понижава в четвъртък сутринта, но глобалните рискове продължават да поддържат котировките над 1900 долара за тройунция, сочат данните за днешната търговия.

Цената на октомврийските фючърси за ценния метал на борсата Comex в Ню Йорк сутринта спадна с 0,42%, или с 8,2 долара - до $1940,8 за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро поевтиняват с 0,02% до $25,975 за унция.

От понеделник насам златото е поевтиняло с почти 4% като част от корекцията след пробив на психологическото ниво от две хиляди долара за унция и по-нататъшно поскъпване до нов исторически рекорд миналата седмица. Коригиращите намаления на цените продължават в четвъртък, докато ключовите фактори за подкрепа остават."Перспективите остават положителни на фона на ниските лихви, отчасти поради отслабването на долара. Условията остават същите, виждаме рекордни количества стимули и реални страхове от рискове за глобалнтия исторически растеж", цитира Ройтерс мнението на старши стратега на CMC Markets, Майкъл Маккарти.

Пандемията на коронавирус спира производството, търговията, търсенето и доставката през второто тримесечие поради карантинни ограничения, насочени към забавяне на разпространението на болестта. В резултат на това второто тримесечие показа рекорден спад на БВП за много страни и сега опасенията от втора вълна от инфекции остават. Властите в Съединените щати все още не могат да се споразумеят за приемането на нов пакет икономическа подкрепа.