Германският канцлер Ангела Меркел и нидерландският премиер Марк Рюте заявиха, че са против общи еврооблигации, които бяха наречени "коронаоблигации" (coronabonds). Това стана факт по време на снощната видеконферентна среща на лидерите на Европейския съюз, на която се обсъдиха варианти за подпомагане на еврозоната на фона на пандемията от Covid-19.

Двамата лидери също така се съгласиха, информира bnr.bg, че Европейският механизъм за стабилност (ESM) е създаден за кризи като настоящата и отбелязаха, че трябва пълноценно да се използва.

Междувременно Европейският съюз потвърди, че министрите на финансите от Еврогрупата разполагат с две седмици, за да излязат с решение относно техническите подробности за използването на спасителния фонд.

9 държави от ЕС пускат общи облигации за борба с коронавируса?

9 държави от ЕС пускат общи облигации за борба с коронавируса?

На 24 март финансовите министри на еврозоната не успяха да постигнат съгласие по въпроса

По-рано Италия и Испания призоваха за емитирането на общ европейски дълг, посредством "коронаоблигации", за да се помогне в борбата срещу икономическото силно негативно въздействие на пандемията от Covid-19.

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард е помолила министрите на финансите в еврозоната по време на видеоконференция във вторник вечерта сериозно да обмислят еднократния емитиран съвместен дълг "коронабонд", за да помогне в борбата с пандемията на коронавируса, писа Ройтерс.

Източник на агенцията е потвърди, че Лагард е представила идеята, но каза, че шефа на ЕЦБ е изправена пред опозиция от Германия, Холандия и други страни от Северна Европа, които отдавна са против емитирането на общ дълг.