Наред със закъсалата икономика и засилващата се търговска война, лидерите в Китай имат и друг сериозен проблем, който далеч не е за подценяване - свинското месо.
Сметките на домакинствата за хранителни стоки в азиатската страна нараснаха значително - от една страна, заради търговската война със САЩ, а от друга - заради огнищата на африканска чума по свинете. В страната има сериозен недостиг на прасета, което вече се превръща в национална криза.
Цената на свинското месо в Китай се покачва от месеци и сега е близо с 50% по-висока в сравнение с цената година по-рано.
Властите в страната вече призоваха да се предприемат неотложни мерки за справянето с проблема. Висши държавни служители определят ситуацията като "национален проблем".
Свинското месо в Китай е толкова употребявано, че е определено като ресурс от стратегическо значение, а местните власти съхраняват резерви, за да гарантират, че потребителите ще могат да продължат да консумират месо.
В източния град Венжоу градската управа има достатъчно замразено свинско месо в резерв, за да даде на всеки гражданин по 50 грама на ден в продължение на четири дни. В южния град Нанинг жителите могат да купуват до един килограм свинско месо на ден. Местните власти в южната провинция Гуандун пък обещават да извадят на пазара над 3 100 тона замразено свинско за гражданите.
Дори с такива мерки обаче потребителите са силно засегнати от огнищата на чумата и то в момент, когато сметките за храна нарастват заради търговските взаимоотношения със САЩ.
Вчера Китай обяви данни за инфлацията и потребителските цени, които добре показват нарастващата тежест за купувачите. Само в рамките на година разходите за храна са нараснали с 10%.
"Китайското правителство винаги обича да казва, че Китай може да понася всякакви болки и последствия от търговския конфликт. Но това, което пренебрегват да кажат, е, че хората са тези, които носят основната тежест на болката", каза преподавателят в Калифорнийския университет в Сан Диего и експерт по китайска икономика Виктор Ших.
Според анализаторите цените на свинското месо в Китай могат да растат още - предизвикателството ще става все по-голямо.
Вече повече от година държавата се бори с овладяването на заразата. Китайското правителство обяви първото си огнище през август 2018 година и оттогава са докладвани случаи във всички провинции на страната. В отговор властите наредиха на фермерите да не хранят прасета с кухненски отпадъци, които са основен канал, по който болестта се предава. Стандартите за безопасност и хигиена обаче са трудно приложими в малките ферми, които са милиони.
По данни на правителството досега са били избити 1,2 милиона прасета в опита да се спре разпространението на болестта. Това обаче е нищо в сравнение с избитите миналата година 700 милиона глави.
Много анализатори твърдят, че официалните числа не отчитат сериозността на епидемията.
Земеделските производители и наблюдателите в индустрията в Китай казват, че голям брой случаи на африканска чума по свинете са неотчетени пред властите и че много заразени прасета в крайна сметка се продават на пазара. Според някои земеделски производители местните служители бавно признават инфекции, открити в стадата им.
Заразата вече е преминала границата на Китай - към Виетнам, Монголия и Северна Корея. Другите азиатски държави са в готовност за предизвикателството.
Централното правителство също насърчава фермерите отново да започнат да отглеждат прасета, като предлага и субсидии за изграждане или разширяване на фермите. Някои субсидии стигат до 700 000 долара в зависимост от обема на фермите. Но понеже в някои части на страната все още се открива зараза, евентуален бум в отглеждането може да се окаже още по-опасен.
Независимо от стимулите на правителството обаче самите фермери са тези, които да решат дали да започнат отново да отглеждат животни. Някои са категорични, че вирусът все още е там и рискът от нова инфекция е огромен, което не заслужава усилията им.