Почти всеки трети бизнес във Великобритания има оперативни разходи, които са по-големи или равни на оборота им. Данните са на националната статистическа служба на Острова ONS в актуализация за влиянието на пандемията на новия коронавирус върху икономиката на страната, пише Reuters.

Компаниите в сектора на изкуството и развлеченията са начело на негативната статистика. Там процентът от бизнесите, които са с оперативни разходи, надвишаващи оборота, е над 42%. След тях се нарежда сектора на услугите за настаняване и хранителни услуги, където при 29% от компаниите оперативните разходи надминават оборота.

Фирмите в производството и недвижимите имоти пък отчитат най-голям процент на бизнесите, които индикират, че оборотът надвишава оперативните разходи. В сферата на производството това са 54% от компаниите, а при недвижимите имоти - 53%.

Великобритания на кръстопът: масови съкращения или разширяване на помощите

Великобритания на кръстопът: масови съкращения или разширяване на помощите

И двете опции са скъпи

Великобритания се намира в тежка икономическа криза, причинена от пандемията на новия коронавирус. Вчера страната официално изпадна в рецесия, след като през второто тримесечие на 2020 година икономиката се е свила с рекордните 20,4% заради блокирането. По този начин страната изпадна в рецесия за първи път след финансовата криза, след като регистрира спад от 2,2% на БВП през първото тримесечие на настоящата година.

Това е най-голямото тримесечно свиване в икономиката на Великобритания, откакто започва воденето на тримесечна статистика на Острова през 1955 година.

Съкращенията във Великобритания ще продължат. Заетостта спада с невиждан скоро темп
Обновена

Съкращенията във Великобритания ще продължат. Заетостта спада с невиждан скоро темп

50% ръст на работодателите, които очакват да освободят персонал