Кристин Лагард поема Европейската централна банка в момент, в който институцията натиска някои европейски правителства за разширение на разходите, които да подпомогнат ръста на икономиката на фона на търговска война между двете най-големи икономики и политическа несигурност в редица страни, пише Bloomberg.

Германия, най-голямата икономика на Стария континент, е основната цел. Берлин продължава консервативната си фискална политика и отказва да пусне в действие фискални стимули - въпреки че влезе в техническа рецесия през третото тримесечие на 2019 г.

Тя обаче не е единствената. Агенцията идентифицира още няколко европейски държави, които имат място за маневри - а именно фискален дефицит в рамките на 0,5 процента от брутния вътрешен продукт.

Ето кои са те. Данните са от последната икономическа прогноза на Европейската комисия.

Германия

Прогноза: Излишък от 1,2% през 2019, 0,6% през 2020 и 0,2% през 2021

Размер на икономиката през 2018: €3,3 трилиона

Най-многобройната държава в Европа е основна цел на Европейската централната банка заради размера ѝ, както и заради натрупаното място за маневри. Друга причина е, че индустрията ѝ се изправя пред комбинация от тежки предизвикателства: от търговската война до проблемите в автомобилния сектор, които я правят епицентър на забавянето.

За нещастие на Лагард, Германия е страна, в която има силна опозиция срещу развързването на кесията, а гласоподавателите ценят балансираните бюджети и конституционната спирачка срещу дълга.

Нидерландия

Прогноза: Излишък от 1,5% през 2019, 0,5% през 2020 и 0,4% през 2021

Размер на икономиката през 2018: €774 милиарда

Лагард може да е по-доволна от холандското правителство, което след години на фискална политика, насочена към намаляване на дълга, през септември обяви създаването на национален инвестиционен фонд, който да се възползва от ниските лихви и да вложи средства с дългосрочен растеж. Фондът може да набере десетки милиарди евро.

Австрия

Прогноза: Излишък от 0,4% през 2019 г., 0,2% през 2020 г. и 0,4% през 2021 г.

Размер на икономиката през 2018: €386 милиарда

Австрия е още един кандидат за включване в списъка на Лагард. Комисията е оптимистично настроена, че страната ще се пребори с първоначалните прогнози и няма да излезе с дефицит. Това се базира на възприятието, че по-силните приходи в хазната ще компенсират намалението на част от данъчната тежест и увеличенията на пенсиите, одобрени преди изборите през септември.

Ирландия

Прогноза: Излишък от 0,2% през 2019 г., 0,3% през 2020 г. и 0,6% през 2021 г.

Размер на икономиката през 2018 г.: €324 милиарда

Ирландия има причина да забавя стимулите. Икономиката е сред най-бързо растящите в Европейския съюз, но е особено уязвима от евентуално излизане на Великобритания от блока без сделка. В бюджета за 2020 г. е възприет такъв сценарий. Но дори и рискът да отмине, финансовият министър твърди, че няма да увеличава разходите.

Люксембург

Прогноза: Излишък от 2,3% през 2019 г., 1,4% през 2020 г. и 1,4% през 2021 г.

Размер на икономиката през 2018 г.: €60 милиарда

Люксембург е малка държава и Лагард най-вероятно няма да се концентрира върху нея, но пък все пак плановете на правителството може да ѝ харесат.

Бюджет 2020 г. предвижда безпрецедентни разходи, надхвърлящи €20 милиарда за първи път. Излишъкът ще намалява заради нови мерки, включващи безплатен публичен транспорт и намаляване на корпоративните ставки.

Кипър

Прогноза: Излишък от 3,7% през 2019 г., 2,6% през 2020 г. и 2,4% през 2021 г.

Размер на икономиката през 2018 г.: €21 милиарда

Кипър също е малка държава и няма да получи особено внимание. Страната се опитва да намали дълга си, натрупан по време на кризата преди десетилетие и затова и излишъкът ѝ най-големият в ЕС през 2019.

Останалите

Гърция започна да записва излишъци и би могла да използва за политики, подхранващи растежа. Но преди това ще трябва да убеди кредиторите, включително ЕЦБ, като намали огромната си задлъжнялост. Португалия също ще трябва да се концентрира върху намаляването на дълга.

Бюджетите в Естония и Латвия също са близо до баланса. Словения планира да увеличи инвестициите, но ще запази излишък, а Малта също планира да остане на плюс.