Едва ли ще изненадаме някой с твърдението, че фондовите пазари се представят слабо в моменти на несигурност като финансова криза. Въпреки това има акции на компании, които се държат стабилно или дори поскъпват в такива моменти. Тези, които са подготвени за най-лошия сценарии обикновено са онези, които успяват да оцелеят.

Какво е финансова криза?

По време на финансова криза цените на активите претърпяват сериозен спад, предприятията и потребителите изпитват сериозни затруднения да изплащат задълженията си, а финансовите институции често страдат от недостиг на ликвидност. Безработицата се увеличава, а потреблението спада.

Много често финансовата криза се свързва с паника, разпродажба на активи от страна на инвеститорите или масово изтегляне на пари от спестовни сметки в банките.

Други ситуации, които могат да бъдат окачествени като финансова криза са спукване на спекулативен финансов балон, срив на фондовите пазари, неизпълнение на задълженията или валутна криза. Всяка финансова криза може да бъде ограничена до определени банки, дадена икономика или регион, или да се разпространи в глобален план.

Какви са причините за финансова криза?

Една финансова криза може да бъде причинена от множество различни фактори. Обикновено финансова криза може да възникне, когато активите са надценени. По този начин може да предизвика масово ирационално поведение сред инвеститорите.

Например рязка поредица от разпродажби може да накара инвеститорите да се отърват от определени активи. В друг случаи може да се стигне до масово теглене на средства от спестовни сметки, при слухове за банкрут на дадена банка.

Все пак нека изброим най-популярните фактори, които могат да доведат до финансова криза

  • Спукване на спекулативен балон

  • Рязко покачване на цените на определени активи

  • Поредица от фалити

  • Въоръжен конфликт

  • Пандемия

В някои случаи назрялата финансова криза може да доведе със себе си икономическа рецесия или дори депресия (както през 1929 година).

6 съвета за инвестиции по време на криза

Трябва да запомните, че първата и най-важна стъпка за инвестиции по време на финансова криза е да запазите самообладание и да останете спокойни. В повечето случаи емоционалните и прибързаните решения далеч не са най-добрите. Направете крачка назад и помислете спокойно за наличните възможности или изберете една от шестте изброени по-долу.

1.Използвайте къси продажби

Повечето трейдъри и инвеститори вероятно са запознати с общоприетата мъдрост "купувай евтино и продавай скъпо". Купувате акции на компания X на 200 долара и след това ги продавате за 300, като печелите 100 долара - минус разходите за комисионни, разбира се.

Въпреки това, при срив на фондовите пазари, при който всеки продава или прибира печалби, може да се окаже по-полезно да отворите къса позиция в компания и да се оставите с инерцията.

И така, какво включва късата продажба? Тя включва трейдър, който взема назаем дадени акции, които не притежава, и след това ги продава на открития пазар. Целта е тези акции да бъдат изкупени обратно на по-ниска цена. Този тип транзакции обикновено са запазена марка за хедж фондовете.

Въпреки това, с появата на ДЗР ( Договори за разлика), индивидуалните трейдъри могат да спекулират с увеличаването или спадането на цената на финансов инструмент, без да притежават основния актив.

Друго предимство на използването на ДЗР за къси продажби е фактът, че продуктът може да се използва и за хеджиране на инвестиции, които инвеститорите не искат да продават. Всъщност това е била и първоначалната цел на договорите за разлика, когато те са били създадени за първи път в началото на 90-те.

2. Хеджирайте Вашите инвестиции

Представете си, че имате портфолио от акции на големи имена като Apple, Tesla, Barclays и VW. Купили сте акциите на тези компании добри цени и сте щастливи от дивидентите, които получавате от тях. Вие не искате да продавате цялата си експозиция в акции, но виждате потенциал за спад на фондовите пазари. Какво е решението в тази ситуация?

Много инвеститори ще се опитат да хеджират своята експозиция. Това означава заемане на пазарна позиция, която да компенсира риска от бъдещи промени на цените.

Това всъщност е техника, използвана на големи мултинационални компании, които трябва да компенсират разходите произлизащи от нарастваща или падаща валута или суровина. За да хеджират портфейл от акции, инвеститорите имат възможност да отворят къса позиция в борсов индекс или акция, както и дълга в обърнат ETF.

3. Излезте на лов за сделки

При срив на фондовите пазари, причинен от паника, е лесно за трейдърите и инвеститорите да започнат да се страхуват какво ще правят по-нататък. Според легендарния инвеститор Уорън Бъфет обаче трябва да се "страхувате, когато другите са алчни и да сте алчни, когато другите са уплашени".

Само един месец след историческия срив на пазара на жилища през 2008 година и кредитната криза, която фалира Lehman Brothers, Бъфет - известен също като "Оракулът от Омаха" - публикува коментар за New York Times, озаглавен "Купи американското. Аз го правя".

Дори легендарният хедж фонд мениджър Рей Далио от Bridgewater Associates добави към думите на Бъфет, когато говореше в Института за политика на училището в Харвард Кенеди, като заяви: "Когато не се плашиш, вероятно искаш да продадеш и когато се страхуваш, вероятно искаш да купиш" ,

Въпреки това, през 2008 година, фондовите пазари се понижиха още повече, преди да бъдат се изкачат обратно. Но дългосрочните инвеститори не просто следят акциите, които са изключително евтини, а търсят стойност.

Както Бъфет обясни в интервю за CNBC: "Ако купувате бизнес и това са акции ... може да ги притежавате за 10 или 20 години". Истинският въпрос е:" Промениха ли се 10-годишните или 20-годишните прогнози за американския бизнес през последните 24 часа или 48 часа? "

4. Насочете се към дефанзивни акции

По време на продължителна паника на финансовите пазари много инвеститори са склонни да променят секторите, в които са инвестирали. Тази промяна може да включва балансиране на портфолиото с акции към сектори, които обикновено се представят стабилно по време на финансова криза.

Например ако паниката на пазарите се дължи на опасенията за потенциална икономическа рецесия, инвеститорите могат да се насочат към дефанзивни акции. Но какво е дефанзивна акция?

Определението дефанзивна акция се отнася за компания, чиито печалби и представяне имат слаба корелация с икономиката. Подобни акции имат склонност да се представят стабилно, независимо от настоящата икономическа ситуация. Дефанзивните акции често включват компании от секторите комунални услуги, основните потребителски стоки и здравеопазване, а понякога и суровини и военна промишленост.

В крайна сметка, без значение какво се случва по света, хората все още се нуждаят от храна, вода, газ, електричество, почистващи продукти, здравни продукти и т.н.

Изследване от Capital Group показва, че дефанзивните акции са се справяли по-добре при спад на пазара, както показва изображението по-долу:

Снимка 473219

Източник: Capital Group

5. Обърнете внимание на златото

В исторически план златото е било популярен актив за трейдъри и инвеститори във времена на икономическа несигурност и паника на финансовите пазари. Това се дължи на статута му на актив убежище. Този статут вероятно се дължи на факта, че в древността ценният метал се е използва като форма на валута, както и на ред други причини.

По време на Глобалната финансова криза от 2008 година, инвеститорите затвориха своите експозиции на фондовите пазари в полза на инвестиции в злато, както показва следващата графика:

Снимка 473218

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

6. Диверсифицирайте

По време на пазарна паника или срив на фондовата борса има тенденция волатилността да се увеличава, тъй като все повече хора са принудени да излязат от инвестициите си или да ребалансират своите портфолиа от активи. Високата волатилност увеличава рисковете, но повишава и потенциалните печалби.

Все пак важно е да не слагате "всички яйца в една кошница". Опитвайте се да запазите Вашето портфолио разнообразно като включите в него различни акции, както други видове активи като суровини, валути, облигации и тн.

Как да започнете инвестиции на финансовите пазари?

За да стартирате Вашата кариера на финансовите пазари първото и най-важното, което Ви трябва е регулиран и надежден инвестиционен посредник. Когато използвате такъва посредник, то ще бъдете спокойни, че Вашите средства са на сигурно място.

След като намерите регулиран посредник и се регистрирате ще трябва да свалите неговата платформа за търговия. Добре е тя да поддържа множество активи, лесна за употреба и да е международно призната.

След като имате свои инвестиционен посредниик и платформа за търговия може да започнете Вашите инвестиции на финансовите пазари!