В началото на търговията в петък американският долар поевтинява спрямо основните световни валути на фона на известно подобрение на пазарните настроения, благодарение на обещанията на властите да подкрепят глобалната икономика на фона на разпространението на коронавирусна инфекция.

Цената на златото днес сутринта леко намалява, тъй като инвеститорите предпочитат да си приберат печалбите, направени от поскъпването на скъпоценния метал.

Общата валута се разменя срещу американската по $1,1042 за едно евро в сравнение с $1,1032 за евро при закриване на сесията в четвъртък.

Стойността на европейските пари се търгуват спрямо япнските по 119,96 йени за евро в сравнение със 120,91 йени за евро в четвъртък.

За един долар днес сутринта на пазара дават 108,61 йени за евро срещу 109,58 йени за евро вчера.

Фунтът стерлинг се разменя по $1,22232 за паунд в сравнение с $1,2203 за паунд в предходния работен ден и по 1,1076 евро за паунд срещу 1,1065 евро за паунд в четвъртък.

Банката на Англия вчера запази основен лихвен процент от 0,1%. Комитетът за парична политика (MPC) също единодушно потвърди своята ангажираност с решението за увеличаване на програмата за обратно изкупуване на държавни облигации и корпоративни облигации с 200 милиарда британски лири - до 645 милиарда британски лири, прието на спешно заседание на 19 март.

Инвеститорите залагат своите надежди на мерките, предприети от правителства и централни банки от различни страни, които облекчават паричната политика и въвеждат програми за стимулиране на икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.

Априлските фючърси за злато на борса Comex в Ню Йорк поевтиняха с 0,41%, или 7,55 долара - до $ 1643,9 за тройунция, а майските фючърси за среброто - поскъпнаха с 0,49% , до $ 14,742 за унция.

В петък пазарните играчи предпочитат да вземат печалбата от инвестициите си в злато преди уикенда. Тази седмица стойността на скъпоценния метала се повиши с почти 9% поради лошите данни за безработицата в Съединените щати и мерките за стимулиране на икономиката от Федералния резерв, които поевтиниха долара.