Цените на петрола от еталонните световни марки в петък умерено започват се възстановяват след спада преди това заради решението на Министерството на енергетиката на САЩ да се откаже от закупуването на петрол за стратегически резерв.

Стойността на майските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта е $26,55 за барел, което е с 0,21 долара (0,80%) по-висока от затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък цената на тези контракти спадна с $1,05 (3,8%), до $ 26,34 за барел, според данните от пазара на Dow Jones.

Фючърсите за американския петрол WTI за май при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха с $0,48 (2,12%) до $ 23,08 за барел. До края на предишната сесия цената им се понижи с 1,89 долара (7,7%), до 22,6 долара за барел.

"От началото на 2020 г. петролът поевтинява с 60% поради избухването на коронавирусната пандемия и агресивната ценова война между Саудитска Арабия и Русия", отбеуляза анализаторът на FXTM Люкман Отунуга, цитиран от MarketWatch.

Според него цената на WTI може да спадне до 15 долара до края на юни, "ако икономическите условия продължат да се влошават през второто тримесечие и Русия и Саудитска Арабия продължават да водят ценова война".

Министерството на енергетиката на САЩ обяви вчера, че отказва търг за закупуване на нефт за Стратегическия петролен резерв (Strategic Petroleum Reserve, SPR), тъй като Конгресът не одобрява отпускането на финансиране за тези цели. Министърът на енергетиката Дан Брейет преди поиска 3 милиарда долара за закупуване на 77 милиона барела петрол.

"Не мисля, че отмяната на търга ще бъде последната дума при покупката на SPR това лято", казва основателят на Rapid Energy Advisory Боб Макнали, цитиран от Bloomberg.

Междувременно страните от Г-20, според резултатите на първата по рода си виртуална среща на върха, заявиха, че инвестират " повече от 5 трилиона долара в глобалната икономика като част от целенасочени фискални политики, икономически мерки и гаранционни схеми за противодействие на социалните, икономическите и финансовите последици от пандемията."

Институтът за международни финанси (IIF) в четвъртък влоши прогнозата си за глобалния икономически растеж през тази година. Сега експертите очакват 1,5% спад на световния БВП, включително понижение в развитите икономики от 3,3% и ръст на развиващите се страни от едва 1,1%.