Правителството на Франция поднови призивите си компаниите да намалят или да спрат временно дивидентите, за да запазят ликвидност, с която да подкрепят служителите и работата си, предава Bloomberg.

Министърът на труда Мюриел Пенико, повтаряйки коментар на министъра на финансите Бруно ле Мер, се обърна по-конкретно и към компаниите, в които френската държава има дялове. "В компаниите, в които държавата е акционер, дори и миноритарен, ще поискаме да не плащат дивидент", заяви тя.

Бордовете са изправени пред растящ натиск да намалят или спрят плащането на дивидентите, след като мерките срещу коронавируса доведоха до загубата на работа за милиони. Ле Мер заяви в сряда, че парите трябва да бъдат използвани за бизнес операции.

Няколко синдиката в енергийната индустрия настояха тази седмица EDF и Total да не плащат дивидент на акционерите тази година.

Някои компании вече го направиха. Airbus, Safran, Unibail-Rodamco-Westfield, BIC, JCDecaux и Altran или намалиха дивидентите за 2019 г., или напълно се отказа от такива. Редица дружества по света спират и обратното изкупуване на акции.

Една компания, ударена тежко от кризата и частично собственост на правителството - автомобилният производител Renault, все още планира да раздаде дивидент.